Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam (potong-potong dan asingkan bahagian isi dengan yang bukan isi eg: kaki, kepak, leher, tulang dada untuk di buat sup)
- 1 keping tempe (dalam peket)
- 4 keping tauhu
- Tepung beras (anggaran untuk tabur pada ayam, tempe dan tauhu goreng)
- Ulam-ulaman (saya guna kobis, kacang panjang, timun dll )
Bahan kisar:
- 1 sudu makan ketumbar biji
- 1 sudu teh jintan kasar
- 1 sudu teh jintan halus
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh serbuk kari
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 kiub ayam
- *Bahan kisar ini agak banyak dan nanti akan di gunakan utk memerap ayam, tempe, tauhu dan digunakan untuk membuat serdak @ kremes )
Cara Penyediaaanya:
- Kisar bahan-bahan di atas bersama 1/2 cawan air, garam, gula dan bahan perasa/kiub ayam yang dihancurkan.
- Kemudian perap bahan kisar bersama bahagian ayam yang telah di cuci dan di bersihkan.
- Simpan dan perap ayam dalam peti sejuk beberapa jam sebelum di goreng.
- Untuk menggoreng ayam, taburkan sedikit tepung beras pada ayam yang telah perap tadi kemudian goreng ayam seperti biasa.
- Untuk tauhu, potong dua melintang, kemudian gaulkan dengan lebihan rempah perapan ayam tadi, masa nak mengoreng taburkan sedikit tepung beras dan lumur hingga rata. kemudian barulah di goreng seperti biasa.
- Untuk tempe, potong 4 dan belah dua melintang, kemudian gaulkan dengan lebihan rempah perapan ayam.
- Masa mengoreng boleh tabur dengan sedikit tepung beras dan goreng seperti biasa.
Untuk sup:
Bahagian kaki, kepak, leher, tulang rusuk (dipotong-potong)Untuk Tumisan:
- 3 ulas bawang putih (di tumbuk)
- 3 ulas bawang merah (di hiris)
- 1 biji bawang besar saiz kecil (ditumbuk)
- 1 inci halia (di ketuk kasar/ ditumbuk halus)
- 1/2 sudu makan lada putih (ditumbuk)
- rempah 3 sekawan secukupnya (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
- 1 sudu makan rempah sup serbuk/ rempah bunjut
- garam secukupnya
- sedikit perasa/ kiub ayam – jika suka
- air secukupnya untuk kuah
- minyak untuk menumis
- daun bawang/ daun sup (bahan tabur)
Cara membuatnya:
- Tumis rempah 3 sekawan serta bahan2 hiris/tumbuk hingga wangi kemudian masukkan ayam, rempah bunjut dan air.
- Masak hingga ayam empuk, masukkan garam dan kiub ayam, sesuaikan rasa, bolehlah di tutup api
Untuk Sambal:
- 5-6 biji cili merah
- secekak kecil cili padi ( boleh kurang jika tak suka pedas )
- 3 biji buah tomato – saya guna saiz besar
- belacan bakar ( anggaran 1 1/2 inci )
- 1 sudu makan garam
- 2 sudu makan gula
- 1 -2 biji limau kasturi- ambil jusnya
Cara membuatnya:
- Kisar semua bahan diatas bersama sedikit air masak.
- Sesuaikan rasa garam dan gulanya – bolehlah terus dihidangkan!!
Bahan Serdak @ kremes:
- 1 biji telur ayam
- 1 cawan air (saya guna cawan kecil)
- 2 1/2 sudu penuh tepung beras
- sedikit rempah perapan ayam tadi
- sedikit garam
Cara membuatnya:
- Satukan dan kacau hingga sebati bahan-bahan di atas. Kalau bancuhan agak pekat tambah lagi sedikit air
- Panaskan minyak (banyak) dalam kuali….
- Bila minyak dah panas, masukkan sesenduk kecil dan spread/tebarkan bancuhan tepung dalam minyak.
- Cepat2-cepat kacau dan goreng hingga kekuningan dan garing (cruncy).
- Angkat menggunakan tos, dan buat hingga habis.
Untuk menghidang:
Hidangkan nasi, tempe dan tauhu goreng, ayam goreng, ulam dan sup (dalam mangkuk kecil). Serdak @ kremes tu di taburkan kat atas ayam dan tempe/tauhu, dan bolehlah menjamu selera.Jangan lupa share..
Selamat mencuba..
0 Response to "Resepi Nasi Ayam Penyet Special!!"
Post a Comment